Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

12 Haziran 2013 Çarşamba

RADAR KULLANIM ALANLARI

ASKERİ RADARLAR

  





HAVA SAVUNMA RADARLARI 




hava hedeflerini oldukça geniş bir alanda algılar ve konumlarını, rotasını ve hızını tespit ederler. Hava savunma radarlarının azami menzili 450km den fazla ve azimut tarama açıları 360 derecedir. Sağlanan verilere bağlı olarak hava savunma radarları iki kategoriye ayrılır. Sadece menzil ile azimut açısı bilgilerini sağlayan radarlar 2-Boyutlu (2D) radar olarak adlandırılır. Menzil, azimut açısı ve yükseklik bilgilerini sağlayan radarlara ise 3-Boyutlu (3D) radar denilir.

Hava savunma radarları yaklaşan düşman uçak veya füzelerini çok uzak mesafelerden algılayabildikleri için erken-uyarı cihazları olarak kullanılırlar. Düşman saldırısına karşı
başarılı bir karşı saldırı için erken uyarının hayati önemi vardır. Karşı hava savunma topçu bataryaları (Anti-Aircraft Artillery - kısaca „AAA”), füzeleri veya savaş uçakları şeklinde ki hava savunma sistemlerinin bir saldırıyı anında püskürtecek şeklinde teyakkuz halinde bulunmaları gerekir. Hava Savunma Radarlarından sağlanan menzil ve azimut açı bilgileri füze güdüm radarı tarafından hedef izlenmeye başlanırken kullanılır.
Hava Savunma Radarlarının diğer bir işlevi ise devriye savaş uçaklarına (Combat Air Patrol - kısaca „CAP”) düşmanın önünü kesmesi için kılavuz bilgileri sağlamaktır. Bu bilgiler hava kontrolde ki operatör tarafından pilota telsizle veya bilgisayar bağlantısı ile aktarılır.
Ana Hava Savunma Radar uygulamaları şunlardır:
Uzun menzilli erken uyarı (Erken Uyarı Uçakları dahil) [Airborne Early Warning - kısaca „AEW”]
Balistik füzeleri uyarma ve belirleme
Yükseklik -Tespit
Yer-Kontrollü- Önkesme (Ground-Controlled Interception- kısaca „GCI”)

DENİZ RADARLARI 




Deniz radarları sahil güvenlik ve arama kurtarma  faaliyetleri çerçevesinde kullanılır.Bu radarlar su üzerindeki cisimleri tespit eder.Deniz radarları gemilerde ve sahil güvenlik sistemlerinde kullanılır.


Yukarıda bir geminin radar anteni gözükmektedir.Gemiler radarları sayesinde sisli ve fırtınalı görüş mesafesinin düşük olduğu hava şartlarında diğer gemileri radardan tespit ederler ve böylece kaza yapmaları önlenir.


Sahil Güvenlik Sistemi ve Deniz Sınırları Gözetlenmesi



Türk karasuları güvenliği ASELSAN tarafından geliştirilen sahil güvenlik ve radar sistemleri tarafından sağlanmaktadır.Sahil bölgelerine kurulan radar sistemleri sayesinde Türk karasularına giren her gemi radarlar tarafından her an takip edilmektedir.

ASELSAN Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS); Karasularımız, Türk Münhasır Ekonomik Bölgesi ve Türk Arama Kurtarma Sahası’ndaki gözetleme, operasyon ve güvenlik faaliyetleri otomasyonunun 24/365 esasıyla ve her türlü çevre koşullarında gerçekleştirilmesini sağlayan, Komuta Kontrol ve Haberleşme unsurlarının ileri teknoloji sensörler ile entegre şekilde sunulduğu anahtar teslimi milli bir çözümdür.



ASELSAN Sahil Gözetleme Radar Sistemi; deniz vasıtalarının tespit, teşhis, tanımlama ve izlenmesine yönelik fonksiyonları ile Tanımlanmış Deniz Resmi’nin oluşturulmasını sağlamakta ve Kayıt, Yeniden Oynatma, Simülasyon Tabanlı Eğitim vb. yetenekleri ile etkin bir sistem çözümü sunmaktadır.


SİVİL AMAÇLI RADARLAR


TRAFİK RADARI


Trafik radarı ,trafik polisleri tarafından belli bir hız sınırını aşan araçları tespit etmek amacıyla kullanılır.Trafik radarlarıda diğer radarlar gibi çalışır yüksek frekanslı sinyaller yayar ve araçlardan yansıyan sinyalin yansıma hızı ve diğer veri değerlerini denklemlerde çözümledikten sonra aracın süratini belirler.Polisin belirlediği limiti aşan araçları anında tespit eder.


METEOROLOJİ RADARLARI

Meteorolojik Radarlar Atmosferdeki; Hidrometeorlar (yağmur, dolu, kar
tanecikleri), Yoğunlaşma çekirdeklerini, Bulut zerreciklerini, Buz
parçacıklarını ve hareketli tüm cisimleri (kuş, böcek, uçak... gibi) algılar
ve bu değerleri görüntüleyebilen ürünler oluşturur. Meteoroloji Radar
Ağı halen Ankara, Istanbul, Zonguldak ve Balıkesir'de bulunan 4 gelişmiş
radar ile çok çeşitli ürünlerle, atmosferi izlemeye devam etmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder